Petra Balke
Amsterdam
Sinds 2003 werk ik binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De eerste 10 jaar heb ik zeer uiteenlopende ervaring opgedaan in de rol van zowel diëtist als psycholoog, in diverse GGZ- instellingen gericht op eetstoornissen, angststoornissen, posttraumatische stressklachten en stemmingsstoornissen.
Sinds het afronden van de opleiding tot gezondheidszorg-psycholoog (GZ-psycholoog) werk ik met veel plezier als zelfstandig gevestigd psycholoog.
Ik ben ervan overtuigd dat achter alle mogelijke klachten een volkomen gezond, krachtig en flexibel persoon schuilgaat. Samen kijk ik graag naar hoe je dit zelf weer kan gaan zien en ervaren.
Ervaring met de 3 principes
Zo’n 6 jaar geleden ben ik mijn werk als psycholoog anders gaan zien. Wat als iedereen in de basis al helemaal oké is? Moet ik de focus nog wel leggen op ongewenst denken, voelen en gedrag of juist meer wijzen naar het altijd gezonde deel? Uit persoonlijke interesse las ik in die tijd veel over boeddhisme, leven in het hier-en-nu en non-dualiteit. Ondanks dat ik hier een waarheid in zag, vond ik het overbrengen naar mijn cliënten lastig in de rol van psycholoog. Tot ik op de drie principes van Sydney Banks kwam. De drie principes gaven me woorden om met cliënten gesprekken te voeren over wat er altijd is, ondanks de ervaring in het moment. Het altijd gezonde deel van ons mens zijn.
Ik heb mijn werk en denkwijze als psycholoog met vertrouwen omgegooid. Ik vind mijn eigen gedachten en mening over de cliënt niet meer belangrijk. Ik ga in gesprek op een manier dat cliënten zelf gaan zien wat ze al tot hun beschikking hebben om te komen tot een oplossing en een betere ervaring. Ik vind het ontzettend mooi om te zien tot welke inzichten ze komen. Wat het kan doen wanneer zij zelf gaan zien hoe het werkt om mens te zijn. Ik vertel nu steevast bij de kennismaking met nieuwe cliënten dat ik werk vanuit het wijzen naar mentale veerkracht en dat ik het graag heb over hoe mens zijn werkt. Dit kan trouwens wat mij betreft bestaan naast andere therapie of hulpverleningsvormen. Ik zie het als een verrijking van elk gesprek en in elke vorm van contact/behandeling.
Aanbod
- 1-op-1
- Coach
- Groepen
- Therapeut
- Zorgverlener
Heb je een vraag of wil je meer weten over Petra Balke? Neem contact op!
‘Ik had aan het begin van de gesprekken heel weinig vertrouwen in mijn eigen mentale gezondheid. Ik was heel bang dat er iets ergs met me was, dat ik iets abnormaals had waar ik eerst vanaf moest zien te komen, om me weer gelukkig te kunnen voelen. Hoewel ik eerder had geleerd dat je niet altijd gelukkig hoeft te zijn, en dat negatieve emoties bij het leven horen, zag ik ze toch als iets wat je wel met therapie kan bestrijden. Ik ben nu de term 'mentale gezondheid' meer gaan begrijpen als 'mentale veerkracht'. Vooral de metafoor van de badeend heeft me heel erg geholpen, je komt altijd weer boven drijven. Dat geeft enorm veel vertrouwen. Ik was hoogstens uit balans, maar ik heb alles al van nature tot m'n beschikking om zelf weer die balans terug te vinden. Dit plaatst ook de psycholoog in een andere rol. Ik had ervoor het idee dat ik een psycholoog nodig had om me beter te maken, en dat het dus ook zijn of haar verdienste is dat het beter ging met mij. Deze therapeut heeft me uitgelegd dat ik alles zelf al kan, en dat zij me alleen maar helpt om mijn instincten beter te zien en te begrijpen. Ook dit draagt bij aan je vertrouwen in jezelf.
Cliënt